2019-04-17

Voluntari străini în vizită la şcoala din Slobozia Ciorăşti


Patru voluntari străini de diferite naţionalităţi (turcă, belgiană, georgiană şi italiană),reprezentanţi ai proiectului Smile To You, au vizitat luni, 15 aprilie, Şcoala Gimnazială Ioan Vodă cel Viteaz din Slobozia Ciorăşti, în cadrul programului educativ Şcoala Altfel. Aceştia au făcut cunoştinţă atât cu elevii din ciclul primar şi preşcolar, cât cu cadrele didactice şi au realizat o activitate menită să rămână în inimile copiilor pentru multă vreme.  Activitatea a avut două părţi: una introductivă, teoretică şi alta practică ce a pus accentul pe munca în echipă şi înfrângerea timidităţii.
În prima parte, voluntarii au realizat o prezentare care a avut ca scop familiarizarea elevilor cu civilizaţia şi cultura ţărilor din care aceştia provin prin câteva elemente: costume populare, sportivi cunoscuţi, mâncare tradiţională, monumente arhitecturale, dar şi câteva repere istorice interesante. Fiecare membru şi-a prezentat ţara de provenienţă şi oraşul natal, obiectivul fiind familiarizarea elevilor cu patru culturi diferite din patru ţări europene.
În cea de-a doua parte, elevii au participat la diverse jocuri care au avut un dublu scop: deblocarea elevilor timizi prin activităţi relaxante şi amuzante şi exprimarea liberă într-o limbă străină. Copiii au comunicat în limba engleză, dar şi în limba italiană. Jocurile au încurajat egalitatea între copii, având în vedere că toţi primeau aceleaşi roluri. Elevii emotivi s-au simţit astfel mai încrezători pentru că au observat că au şi ei un rol important în desfăşurarea unei activităţi, la fel ca cei mai buni la învăţătură.
Cei patru voluntari au mai vorbit şi despre proiectul Smile To You care are ca scop prevenirea fenomenului de bullying în rândul copiilor şi tinerilor prin activităţi de educaţie non-formală, dar şi dezvoltarea atitudinii de nondiscriminare, egalitate, toleranţă şi respect. Aceştia le-au arătat elevilor imagini cu toată echipa de 8 voluntari şi coordonatoarea acestora. De asemenea, au arătat fotografii de la activităţile desfăşurate la Colegiul Pedagogic Spiru Haret, Liceul nr.3, Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza din Focşani, dar şi de la şcolile din Ciuşlea şi Garoafa.
Voluntarii au promis că se vor întoarce în Slobozia Ciorăşti în luna mai pentru a desfăşura activităţi asemănătoare şi cu elevii din ciclul gimnazial.














Niciun comentariu: