2019-12-07

Moş Nicolae a venit la şcoala din Slobozia Ciorăşti cu... "haine" minunate, dar şi cu daruri pentru toţi elevii








Moşul a fost darnic şi în acest an. Pe lângă priveliştea minunată cu care au fost întâmpinaţi, elevii au primit daruri din partea primăriei.

Cine este Moș Nicolae? 
Moş Nicolae este o personificare populară a timpului îmbătrânit. El a preluat din calendarul creştin numele și data de celebrare de Sfântul Nicolae, un personaj real (episcop de Myra), apărător al credinţei în Iisus. El a fost recunoscut ca sfânt începând din secolul al XVI-lea. Deci, Moş Nicolae a existat ca trup şi suflet, acum el există ca spirit, fiindcă întruchipează bunătatea, credinţa şi generozitatea.

Tradiția cadourilor de Moș Nicolae 
Oferirea de cadouri a devenit o tradiție de Sfântul Nicolae, după ce sfântul însuşi a devenit cunoscut datorită mărinimiei de care a dat dovadă în timpul vieţii sale. Seara de 5 spre 6 decembrie este cea mai așteptată seară de către cei mici. Lustruiesc ghetuțele, pregătesc cizmulițele și îl așteaptă cuminți pe Moș Nicolae. 

Cum a luat naștere tradiția cadourilor în ghete
 Dintre faptele sale, atrage atenţia un episod, relatat în scrierile religioase. Se spune că Sfântul Nicolae a salvat  trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre calea cea rea, iar când Sfântul Nicolae a auzit povestea, în miez de noapte, le-a sărit în ajutor fetelor. A ajuns la casa omului sărman și i-a lăsat o punguță cu bani la fereastră.A doua zi, omul mirat i-a mulțumit lui Dumnezeu și s-a tot întrebat cine este binefăcătorul său.Omul sărman a folosit banii pentru a-și mărita fata cea mare, iar povestea s-a repetat și cu celelalte două fete mai mici. Acestea s-au căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae.Caracterul anonim al acestor gesturi i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri de Sfântul Nicolae. Din acest motiv, preoţii susţin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moş Crăciun, şi asta pentru că Nicolae este, într-adevăr, un aducător de daruri.


Sursă text: https://www.libertatea.ro/stiri/legenda-lui-mos-nicolae-1655640

Niciun comentariu: