2019-12-07

Premii la concursul naţional de creație literară "Respect față de patrie"


            Pentru că s-au împlinit 200 de ani de la nașterea strălucitului revoluționar Nicolae Bălcescu, în spiritul conservării identității naționale, promovării și celebrării acesteia, Muzeul Memorial ,,Nicolae Bălcescu’’ și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, a lansat concursul de creație literară Respect față de patrie, ediția a II-a.
           Concursul s-a adresat elevilor și profesorilor de pe întreg teritoriul țării, pasionați de istorie, cultură și patrimoniu național. Juriul a fost format din: prof. dr. Ion Predescu, membru al USR,  prof. Nelu Barbu, scriitor, și prof. dr. Dragoș Silviu Teodorescu, președintele STCA Vâlcea. Coordonatorii proiectului au fost: prof Mihaela Deaconu, consultant artistic CJCPCT Vâlcea și prof. Ionuț Săraru, muzeograf. Managerii proiectului au fost: prof. dr. Antonie Chelcea, Muzeul Memorial ,, Nicolae Bălcescu’’ și prof.Alina Pavelescu, CJCPCT Vâlcea.
          Potrivit lui Nicolae Bălcescu, ,,Istoria este cea dintâi carte a unei nații. Într-însa ea își vede trecutul, prezentul și viitorul. O nație fără istorie este un popor încă barbar și vai de acel popor care și-a pierdut religia suvenirurilor’’.
            Plini de speranță și cu bucuria de a avea ocazia să-și exprime sentimentele și aprecierile față de glia strămoșească, elevii școlii gimnaziale ,,Ioan Vodă cel Viteaz’’, Slobozia-Ciorăști, județul Vrancea, sub îndrumarea domnului profesor de istorie, Nedelcu Alexandru-Bogdan, au pășit timid, dar cu inima deschisă, spre arena literară.
        Ciutanii, așa cum îi alintă moșii lor, și-au înmuiat penița în aura de respect, dragoste și mulțumire pentru țara în a cărei limbă inima le bate. Au fost lucrări mature, lucrări în care se reflecta apartenența la acest pământ sfânt, moștenit de la daci și de la romani, acest pământ încărcat de spiritulitate, cu Putna, Voronețul și ierarhii binecuvântați.
            Lucrările lor au tratat tematica acestui concurs, expunând ideile proprii într-o manieră clară, punând accent pe tot ceea ce ne definește ca popor. Acești copii au în suflet recunoștința pentru țară, pentru sacrificiile străbunilor și se preocupă de cinstirea memoriei celor ce au contribuit la realizarea minunatei noastre țări. Citindu-le rândurile, avem speranța că generația lor nu va sta cu mâinile încrucișate. Strămoșii s-au luptat pentru noi, iar acești copii se vor lupta ca strămoșii să trăiască prin noi.
          Pe această cale, ținem să le mulțumim tuturor participanților, pentru că nu au lăsat să ne pierdem în negura timpurilor. Printre aceștia, Școala Gimnazială ,,Ioan Vodă cel Viteaz’’, Slobozia-Ciorăști, județul Vrancea, a obținut, cu ajutorul reprezentanților ei, patru premii, de care suntem mândri.
             Reușita acestora ne bucură sufletele, ni le încălzește și ni le luminează, mai ales acum, în prag de sărbători.
              Premianții, în fața cărora ne înclinăm cu respect și apreciere, sunt următorii: Catană Maria, premiul al II-lea, Școala Gimnazială ,,Ioan Vodă cel Viteaz’’, Slobozia-Ciorăști, județul Vrancea, Chirilă Marius, premiul al III-lea, Școala Gimnazială ,,Ioan Vodă cel Viteaz’’, Slobozia-Ciorăști, județul Vrancea și Argatu Ștefan, mențiune, Școala Gimnazială ,,Ioan Vodă cel Viteaz’’, Slobozia-Ciorăști, județul Vrancea.
            În cadrul acestui concurs a participat, la secțiunea profesori, și domnul profesor de istorie, Nedelcu Alexandru-Bogdan, dumnealui fiind și coordonatorul acestor copii minunați și a obținut, de asemenea, un premiu.
         Câștigătorii primelor locuri vor fi recompensați și cu tipărirea lucrărilor premiate într-o antologie literară, volumul II, sub genericul ,,RESPECT FAȚĂ DE PATRIE’’, în cursul anului viitor.
             Felicitări, dragilor! Ne mândrim cu voi și ne rugăm ca bunul Dumnezeu să vă lumineze calea. Să vă păstrați respectul față de patrie! Mulțumim pentru că ați dus numele Vrancei mai departe!


Sursă text: prof. Nedelcu Bogdan



           

Niciun comentariu: